KOPENHAMNSTIPS

Köpenhamnstips

Teresa Rörbye   

Barn i Malmös Köpenhamnstips skrivs av Teresa Rørbye som bor i Köpenhamnsförorten Valby tillsammans med sina 2 barn, Emma på 9 och Olivia på 6 år, samt hennes danske man som låter lite som drottning Silvia när han pratar svenska. När Teresa inte skriver för Barn i Malmö, jobbar hon som copywriter på resebyrå i Köpenhamn och skriver smarriga restips på scanditravelerblog.com  – en reseblogg om resor med barn – och ibland utan. Få de bästa tipsen på strandbarshäng i Berlin, skönaste sommardagen i Köpenhamn eller vandringsresor på hög höjd i Alperna.

Sportlov i Köpenhamn

Sportlovet på den danska sidan sundet är redan vecka 7, men det finns ändå en mängd saker att ägna sig åt i Köpenhamn under det svenska sportlovet. Och ja – Tivoli har öppet – med skridskobana och snöflingor som aldrig smälter.

Glyptoteket

 

Ta med barnen till Glyptoteket och förfasa er över de lite lagom läskiga mumierna i den egyptiska avdelningen. Lär dig mer om Ramses II som fick över 100 barn, hur balsamering gick till den gången det begavs och glöm inte att se efter noggrant vid varje mumie – är det inte ett finger som sticker ut och vinkar till oss? Efter den här upplevelsen har både barn och vuxna gjort sig förtjänta av en kaka i caféet i den tropiska palmträdgården efteråt!
Glyptoteket är för övrigt gratis varje tisdag, för barn gratis alla dagar.
www.glyptoteket.dk

Bland hajar och uttrar

Besök norra Europas största akvarium, Den Blå Planet. Här kan du känna dig som ett med både världshav och djur. Här har du och barnen
chansen att lära er massor om djur som lever i våra egna vatten och på andra sidan jordklotet – se på när uttern Agnes ska matas eller när rockor och hajar får middagsmaten serverad.
På Den blå planet finns både skötrum, en amningsstol och mikro att värma flaskor i, och för den som vill hoppa över restaurangens barnvänliga meny, så kan man äta medhavd mat i picknick-området.
www.denblaaplanet.dk

Vinterjazz för barn

För den som vill lyssna på lite härlig barnjazz mitt i vintern kan “Jazz for kids” verkligen rekommenderas. Klappa takten, stampa loss och kanske ni till och med ska sjunga med…?
www.jazz.dk/vinterjazz-2020/temaer/jazz-for-kids-on-tour/

 


Vinter i Köpenhamn & Helsingör

Julen är dansk hygge när det är som bäst och i Köpenhamn kan man hitta julhygge lite överallt. Åk över Öresundsbron i december och tanka högoktanig julstämning!

Luciatåg i kajak

Luciatåg i kajak

Ett luciatåg på Köpenhamns vattenvägar, från Nyhavn till Christianshavn, med julpyntade kajer med belysning.
Alla är välkomna att delta – kanske du också vill vara med? Den mest välpyntade kajaken vinner en flaska champagne…!
Fredag den 13 december:
Kl. 17:00 Avgång Kayak Republic/Kayak bar
Kl. 17:15 Sång i Nyhavn
Kl. 17:45 Sång i Christianshavn
Kl. 18:15 Sång vid Højbro Plads
Kl. 18:30 Tillbaka till Kayak Republic/Kayak Bar

https://www.facebook.com/events/kayak-republic/lucia-i-kajak-2019/518264265405714/

Julmarknad på Kronborg (Helsingör)

Julmarknad på Kronborg

Visst är Tivoli fantastiskt till jul, men om man vill prova något helt annat är julmarknaden på Kronborg slott i Helsingör alldeles, alldeles underbar. Utanför slottet brinner facklor som guidar dig och familjen hela vägen in till konsthantverksmarknad, julföreställningar och – konserter, dans runt granen och dansk julmat.
Om du gillar att göra ett kap är det Black Friday-rabatt den 29 november i alla julbodarna…!
Öppet: 29/11 – 1/12 samt 6-8/12
Tider: Fredag: 11-19, Lördag/Söndag 10-17
Entré fredagar / lördagar-söndagar:
Vuxna: 50 / 75 DKK per person
Barn 4 – 18 år: 25 / 50 DKK per person
Barn under 4 år är gratis.

https://kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/kronborg-slot/det-sker-paa-kronborg-slot/jul-paa-kronborg.html

Julglögg på Hviids Vinstue

Julglögg på Hviids Vinstue

Redan i maj varje år börjar man produktionen av årets glögg och den 11 november kl.11 varje år serveras den första koppen som bjuder på en väldoftande blandning
av rödvin, portvin, russin och kryddor. Lite cognac och rom tillsätts också och vips, så har man årets kanske godaste glögg. Däremot ska du förmodligen hålla dig till
att köra barnvagn och inte bil efteråt. Hvids Vinstue finns på Kongens Nytorv 19.
Öppet: mån-tors kl 10-01, fre-lör kl 10-02, sön kl 10-20.  http://hviidsvinstue.dk/

 


Ta en titt på höstens bästa aktiviteter på andra sidan sundet!

Åk skidor i Copenhill

Var en first mover när Köpenhamns första (och kanske enda) skidbacke invigs den 4 oktober 2019. Nu är ju Danmark inte känt för sina berg, så här får man låta fantasin flöda om man ska få till aktiviteter som kräver höga höjder. Ovanpå förbränningsanläggningen Amager Ressource Center har man helt sonika byggt både skid- och snowboardbacke, samt ett klättrings- och löpområde. Och naturligtvis blir det även after ski 🙂

Läs mer om Köpenhamns coolaste kulle på https://www.copenhill.dk/

Kulturnatten

I mer än 26 år har Kulturnatten varit en färgsprakande fest av aktiviteter, events och inspiration. Mer än 250 museer, teatrar, bibliotek, kyrkor och ministerier visar upp sig – och ger möjligheten att se bakom kulisserna. I år firas Kulturnatten den 11 oktober, kl 18-24. Alla över 12 år behöver ett Kulturpass som kostar 95 kr, för barn under 12 är det gratis. Årets program offentliggörs den 16 september – glöm inte att ta en titt här då: https://www.kulturnatten.dk/da/Kulturnatten

Airtrix – Danmarks största Trampolinpark

Lär dig hoppa så högt du kan på Airtrix, en trampolinpark som bjuder på klassiska trampoliner, du kan lära dig hoppa som en Ninja Warrior, svinga dig i en trapets eller störtdyka ner i foam pit. Och du kan ju alltid ta med barnen också, när du nu ändå ska hit J

Här finns gott om parkeringsplatser för den som kommer i bil, annars stannar buss 27 bara 75 meter härifrån. Du kan planera resan på rejseplanen.dk

Läs mer på https://airtrix.dk/

Halloween i Tivoli

Från 11 oktober till 3 november kan du uppleva Halloween i Tivoli. Som alltid är den vackra nöjesparken i färgsprakande höstskrud och den som gillar att bli skrämd kan uppleva zombier och vampyrer under Scary Halloween. Karusellerna har öppet som vanligt och det kommer till och med att finnas några särskilda Halloween-karuseller, och restaurangerna dukar upp med speciella Halloween-menyer.

Håll dig uppdaterad på: https://www.tivoli.dk/da/saesoner/halloween

 

Skönaste höstdagen i Köpenhamn

    

Tillbringa en härlig höstdag i Köpenhamn med höstlöv, god mat och massor av mys.

Börja med att ta tåget till Nørreport. Hoppa av och vandra ner till Kongens Have, som sprakar i höstens alla färger. Gå in på Rosenborg Slott, ta en titt på kronjuvelerna och lär dig mer om allt från de svensk-danska krigen till kunglig gastronomi för en sisådär 400 år sen.

Nu har magen börja kurra på både stora och små och då har det blivit dags att gå vidare till Boltens Food Court. Här kan du få allt från churros con chocolate till vietnamesiska specialiteter eller varför inte danska smörrebröd? Spela minibiljard innan maten kommer eller slå dig ner i en fat boy och koppla av.

Nu är du väldigt nära både Ströget och Nyhavn, så antingen fortsätter du att se Köpenhamn med kanalbåtarna i Nyhavn, eller så vänder du näsan mot Ströget och shopping och eftermiddagsfika. Strosa upp hela vägen mot Hovedbanegården och om du har lite större barn med dig kan en kvällsdrink ackompanjerad av jazz på Library Bar vara ett trevligt sätt av avsluta kvällen.

 


Vår i Köpenhamn

Vår + helg = loppmarknad

Vårväder och helgledighet innebär loppmarknadsdags i Köpenhamn. Här finns en uppsjö av olika loppmarknader där du kan köpa allt från vinyl till vintage till en billig peng – även omräknat i svenska kronor. Här kommer förslag på två excellenta loppmarknader med barn:

Loppmarknad på Islands Brygge

På Islands Brygge kan du botanisera bland fynden medan du njuter av solen nere vid vattnet när det arrangeras loppmarknad med över 150 bodar. Kombinera med lunch på Kulturhuset eller gå till kiosken och köp en mjukglass med dansk gräddbolle längst upp, låt barnen leka på lekplatsen eller kanske ni alla vill hoppa i havet från citybadets badbrygga?

Loppmarknad på Bryggen:

Var? Islands Brygge

När? 11 maj, 2 juni, 30 juni, 4 augusti, 18 augusti, 1 september och 22 september.

Ta sig hit: Havnebuss 991 från Nyhavn eller metron från Nørreport till Islands Brygge

Fælledparkens loppmarknad

Inspirerat av Paris loppmarknader i olika parker, arrangeras mitt i Köpenhamns gröna lunga Fælledparken, en rad loppmarknader under året.  Och det är mycket mer än bara loppmarknad: barn kan ta med sig leksaker och byta med varandra, man kan få ansiktsmålning, göra sin egna cupcakes eller spela brädspel.

Loppmarknaden kan man fördelas kombineras med en sväng till Tornlekplatsen (Tårnlegepladsen) eller kanske hellre en latte på Café Pavillionen?

Läs mer på www.loppelinda.dk

Var: Den Franske Plads, Serridslevvej, 2100 København Ø

När? 26 maj, 22 juni, 10 august, 1 september och 14 september,

Ta sig hit: Hoppa på buss 1A vid Hovedbanegården, alltså centralen i Köpenhamn, till Triangeln (nej inte i Malmö!), sedan bara ett par minuter till fots.

 

Om du vill kolla upp kollektivtrafiken i Köpenhamn gör du det på rejseplanen.dk

 


Påsklov i Köpenhamn!

Nu börjar påsken närma sig och med lite tur kan vi se fram emot soliga stunder med stora påskägg, söta påskkärringar och kanske en utflykt till den andra sidan sundet? Här kommer påskharens topp 3 tips till påsklov i den danska huvudstaden.

Tivoli


Finns det en bättre start på vårsäsongen i Köpenhamn än Tivoli? När Tivoli äntligen öppnar efter vinterdvalan är det med pukor och fanfarer. Från den 4-22 april väntar en färgsprakande påskvärld med påskägg, påskpynt och dansk ”påskefrokost” på många restauranger; en speciell smörrebrödsmeny som traditionsenligt sköljs ner med öl och en ”lille en”. Sistnämnda drycker är naturligtvis valfria.  https://www.tivoli.dk/da/saesoner/paaske

Entrébiljett från 8 år: 130 DKK
Entrébiljett barn 3- 7 år: 60 DKK
Åkpass från 230 DKK

 

Camp Adventure – lite söderut från Köpenhamn

 

Årets kanske mest efterlängtade outdoor-område  Camp Adventure öppnar lagom till påsklovet. Mitt ute i skogen utanför Haslev, lite drygt 40 minuter söder om Köpenhamn, ligger 10 klättringsbanor och Danmarks längsta zipline och väntar.  Till och med så små knattar som 3-6 år kan klättra i sina egna banor. Passa på att prova på 475 meter zipline 25 meter upp i luften – magkittel garanteras. Områdets höjdpunkt – på mer än ett sätt – är det helt unika skogstornet, ett arkitektritat utsiktstorn som snor sig runt sin egen axel mellan trädkronorna 135 meter upp i luften.

För den som blir matsugen finns det en food truck som säljer bl.a. hamburgare, fish’n chips, snacks och dricka.

Klätterparken öppnar den 13 april 2019 och kostar 200 DKK för barn och 300 DKK för vuxna. Skogstornet är gratis för barn 0-6 år och kostar 125 DKK för övriga. Men boka snart – du är förmodligen inte ensam om att vilja åka hit.

Läs mer och boka biljetter: https://www.campadventure.dk/

 

Experimentarium

Faller regnet ner i strida strömmar? Eller är du och ungarna bara sugna på att lära er mer om hur kroppen fungerar, fysikens lagar, styra ett fartyg eller göra enorma såpbubblor? Då är det Experimentarium din bäste vän. 2018 kom Experimentarium med på Time Magazines lista över ”World’s Greatest Places” och det är sannerligen välförtjänt. Här kan du tävla mot barnen i att flytta en kula enbart med tankekraft, ta dig fram genom Sinnenas tunnel, spela musik på laserharpa, eller känna efter hur det känns att dra ett ton. Det känns ganska tungt, kan avslöjas.

Till och med den 3 november kan utställningen Body Worlds upplevas här, en helt unik utställning om människokroppen.

Barn 3-11 år kostar 115 DKK och vuxna 195 DKK.

Läs mer på: https://www.experimentarium.dk

 

Köpenhamnstipset

Teresa Rörbye   

 

Barn i Malmös Köpenhamnstips skrivs av Teresa Rørbye som bor i Köpenhamnsförorten Valby tillsammans med sina 2 barn, Emma på 9 och Olivia på 6 år, samt hennes danske man som låter lite som drottning Silvia när han pratar svenska. När Teresa inte skriver för Barn i Malmö, jobbar hon som copywriter på resebyrå i Köpenhamn och skriver smarriga restips på scanditravelerblog.com  – en reseblogg om resor med barn – och ibland utan. Få de bästa tipsen på strandbarshäng i Berlin, skönaste sommardagen i Köpenhamn eller vandringsresor på hög höjd i Alperna.