ARTIKEL

Kampglada riddare i ärofyllt tornerspel, GLIMMINGEHUS

Efter flera dagar med ostadigt väder har det nu äntligen vänt. Det är en varm och skön sommarkväll när vi är på väg till tornerspel på Glimmingehus. Efter en timmes bilfärd är vi framme vi medeltidsborgen som reser sig mellan de svajande fälten i den varma röda kvällssolen.

På slänten mot vallgraven har publiken redan brett ut sina picknickfiltar och avnjuter gott från första parkett. Två gycklare skojar och busar på ”rännarbanan” (arenan) och lockar både vuxna och barn till skratt.

De två lagen visar upp sig med flaggor, lansar och fina utsmyckade hästar. Ryttarna blir presenterade, publiken väljer sina favoriter och spelet kan börja!

Det börjar med träningstävlingar där ryttarna styr mot varandra på var sida staketet och krokar i ringarna med deras lansar och får poäng. Publiken hejar och klappar åt sina favoriter och buar åt motståndarna.

Efter fler träningsaktiviteter är det så dags för allvar och riddarna bli påklädda mer skydd. Spänningen stiger och riddarna rider i full galopp mot varandra på var sin sida om ett trästaket för att fälla den andre med sin lans. Lansar knäcks och träsplint flyger!

Men vad händer nu? Lagen blir oeniga och det blir bråk… publiken hejar på! Det är ett spännande skådespel med inslag av humor och glädje. Så inlevelsefullt att det stundtals känns som om vi förflyttats flera hundra år tillbaka i tiden och att när som helst kommer Ivanhoe komma inridandes för att rädda sin Lady Rowena.

Tornerspel var en militär övningsverksamhet för medeltida riddare där de kämpade mot varandra med ära och ekonomisk vinning som mål.

Barn i Malmö nr. 01/2013

 

BESÖKSINFO

Glimmingehus, medeltidsborg >

RELATERADE ARTIKLAR ELLER AKTIVITETER