ARTIKEL

STORA BOKEN OM LJUD

Augusti 2014

När jag såg den här boken så hade jag inga stora förhoppningar. Pekböcker som handlar om hur saker låter dräller det av, och allt detta kuckelikuande och muande och nöffande känns tjatigt och dessutom numera ganska långt från många barns verklighet. Den enda ko min ettåring har haft närkontakt med är en röd och mjuk reklamleksak från Arla. Den råmar inte.

Men tji fick jag. Stora boken om ljud är i högsta grad härlig. Den är egentligen inte så himla annorlunda, så det tog ett tag innan jag fick kläm på vad som gör den så bra. De vanliga djuren är med – tuppen, grisen, katten och de andra. De säger samma sak som de alltid säger. De ser ut ungefär som de brukar. Eller, bilderna är ju jättefina såklart, Soledad Bravi är en duktig illustratör. Djuren ser lite kluriga ut, söta, coola. Men här finns också eluttag som säger NEJ!, en snigel som inte säger något alls och trummor som säger ratatabambam. Även mammor som säger puss och cykelklockor som säger pling bidrar till igenkänningen hos små stadsbarn.

Boken är tjock, ljuvligt tjock. Som en liten knubbig tegelsten. Man vänder blad efter blad och det känns som om det aldrig tar slut. Min Stina älskar det. När vi började läsa den i våras så satt hon och log förväntansfullt genom hela boken, helt absorberad. Sen började hon välja ut favoriter och bläddra sig fram till dem, och härma, banka och göra rörelser.

Och efter många genomläsningar kommer jag på vad som är så speciellt med boken. Det är rytmen. Staplade på varandra blir ljuden som en sång eller en rap. Och då menar jag inte rap som i luft som kommer upp när man har ätit.

Hade boken varit i tjock papp, som vanliga pekböcker, så hade den varit vansinnigt tjock. Nu är den i en form av tjockare papper istället. Och ryggen är rätt så vek. Tyvärr har den inte riktigt klarat påfrestningarna det innebär att vara favorit, så den börjar falla sönder. Alltså mycket bra betyg till innehållet, men mindre bra till kvalitén på boken.

Stora boken om ljud av Soledad Bravi ges ut på Lilla Piratförlaget.

BOKTIPS FRÅN VÅRA VÄNNER PÅ BOKUNGE.SE