ARTIKEL

Stockholm – Vimmelboken

Hej Stockholm! Du myllrande, nyfikna stad – här är en bok om dig!

Över fem uppslag skildrar Berlinbaserade illustratören Judith Drews (delar av) Stockholms karaktär. Det är Gamla Stan, Södermalm, City, Djurgården och ett urval museer som tecknas detaljerat i klara färger. Istället för text är det du och jag, bokens läsare, som får berätta – vad är det egentligen som händer vid Mariatorget? Vad gör Selma Lagerlöf i Gamla Stan? Bokens karaktärer, både kända och okända, återkommer på varje uppslag, vilket gör att man själv kan skapa sin röda tråd. Ja, nog känns det lite ovant först – men efter en andra läsning så rullar fantasin på bättre…

Om, eller snarare när, berättelsekonsten tryter behöver du å andra sidan inte svettas. Som barn älskade jag att tyst fångas av Richard Scarrys detaljerade städer; färgerna, figurerna, byggnaderna. Drews Stockholmsskildring ger lite samma känsla, det finns mycket att se och upptäcka – även i en stad som känns igen. Boken är dessutom lyxig i storformat med tjocka kartongsidor.

Stockholm – Vimmelboken är en lättsam bok med huvudstaden både som kuliss och huvudperson. Att staden befolkas av kända karaktärer som Pippi Långstrump, en liten Lucia och ett kungapar skapar igenkänning även för de läsare som inte känner till stadens olika miljöer. Således, en annorlunda bokupplevelse för såväl vuxen som barn, urstockholmare som besökare.

Stockholm – Vimmelboken är illustrerad av Judith Drews och ges ut av Lilla Piratförlaget.
Bildbok 2-5 år

BOKTIPS FRÅN VÅRA VÄNNER PÅ BOKUNGE.SE