ARTIKEL

SOMMARENS BÄSTA HÖGLÄSNING?

Ni vet såna böcker man aldrig vill ta slut? Jag har hittat en sån! Så, innan sommardvalan fångar oss alla måste jag tipsa om Ellen Karlssons Snöret, fågeln och jag, med illustrationer av Eva Lindström.

Det är sommar och Selma är på landet hos mormor och morfar. Det är härligt såklart, men det finns också en liten fågel som pickar ont i Selmas hjärta. Det där med kompisar, tänk att det ska vara så svårt! Ingen bästis, ingen “som tycker riktigt mycket om mig”.

Då är det bra att Snöret dyker upp och rör om lite…

Jag tycker så mycket om hur Selma tecknas, att författaren ger plats åt barnet som inte rusar fram i social eufori. Att man får vara eftertänksam, “tänka mina egna tankar i lugn och ro”. Samtidigt får Selma även upptäcka andra sidor av sig själv, som att vara arg och stark. Ja, Selma blir lite som en äldre syster åt Pija Lindenbaums Gittan! Det känns skönt att ha Selmor och Gittor att spegla sig i, karaktärer som vågar titta åt ett annat håll när världen utanför hetsar om “utåtriktade doers”.

Snöret, fågeln och jag är med andra ord en riktigt fin högläsningsbok som ni kommer gilla från första sidan och sakna när den är slut. Eva Lindströms illustrationer i svartvitt ramar träffsäkert in berättelsen. Läs i sommar!

Passar som högläsning, 4-7 år.

BOKTIPS FRÅN VÅRA VÄNNER PÅ BOKUNGE.SE