ARTIKEL

Av penna, sax och papper

”Kolla min elefant – vad ful den blev!”.ropar Elias. ”Den ser ju ut som en myrslok” skrattar Jonatan. ”Nej, jag tycker den är söt!”, uppmuntrar Isabell. 

Vi har besökt en härlig grupp unga serietecknare som gick kursen “Serieteckning, popup & illustration” för barn 9-12 år på Malmö Kulturskola.

Barnen sitter vid tre bord fullt koncentrerade på deras projekt. Det märks att de värderar sin tid högt under timmen, men det finns också tid för skratt, snick-snack och att retas lite.

Mia Widén är kulturpedagog och hjälper barnen hitta rätt bland teknik, material och hur de kan komma vidare med deras idéer.

Astrid, 9 år, klipper, viker och ritar en pop-up. Pop-up kan liknas vid ett födelsedagskort du kanske har sett, där figurer eller delar av kortet lyfts upp ur kortet när man öppnar.

”Det är roligast att göra pop-ups för att det händer saker när man öppnar dem. En överraskning!”, förklarar Astrid.

Hennes kompis Pauline, 10 år, ritar en serie och sitter och fyller i noggrant med svart penna över skissade blå streck. ”Man ritar först med blå penna och sen svart – den blå syns inte när man kopierar i kopiatorn”. ”Jag ritar mest påhittade historier. Den här är en spökhistoria.”.

Ella, 9 år, berättar att hon ritar Manga hemma – ”Jag kan rita Manga-ögon, men inte vanliga människoögon”. Hon visar och ritar snabbt upp fina Manga-ögon.

Under lektionen visar Mia fram två konstböcker med bilder och serier. Man kan nästan se hur barnen suger i sig inspirationen för att därefter tolka det på sitt sätt. Anakin, Sofie och Rebecca sitter vid det sista bordet. De berättar att de får själva inspiration till sitt ritande från bl.a. Kalle Anka, KP & hästen Mulle – men är eniga om att det är oftast fantasin som dikterar deras historier med påhittade figurer med konstiga namn.

Klockan är 19 och Mia lyfter upp stolarna och släcker ner, men lyser själv när hon berättar om sitt jobb. ”Jag tröttnar aldrig på mitt jobb. Att träffa nya barn med olika fantasi gör att det aldrig blir detsamma. Och så är det fantastiskt att följa deras utveckling!”.

Som alltid när jag träffar någon som ger allt, inspirerar andra och är så enormt positiv – så blir man varm och glad inuti. Vilken tur dessa barn har som får lära sig om kreativa serier under hennes vingar en vanlig onsdagkväll!

Barn i Malmö nr. 04/2012

SERIETECKNING PÅ MALMÖ KULTURSKOLA

Nybörjar- och fortsättningskurserna startar på hösten. Kurserna hålls i Mazettihuset eller i Kirseberg.

Avgift: Se hemsida

Tel. 040-34 48 00

www.malmokulturskola.se