ARTIKEL

Gamla godingar

I sommar har det blivit en hel del lånade böcker från det lokala biblioteket – där vi har upptäckt en massa gamla godingar.

Eva Lindström är en favorit och som tur är är denna fantastiska kvinna otroligt produktiv. I sommar har vi fastnat för Raggar-råttan Roger skriven av Ulf Sindt och illustrerad av just Eva Lindström. Det är en ypperlig bok att läsa högt för en son eller dotter som ibland kan få höra att de är lite för snälla och borde tuffa till sig. Snällhet vinner nämligen i längden, även i Rogers fall.

Sen har vi fastnat för två böcker där huvudpersonerna heter Boris. Boris Glasögon av Peter Cohen och Olof Landström handlar om den lille sorken Boris som en dag upptäcker att han ser väldigt dåligt. Boris går till ögondoktorn och får där veta det sensationella – han är a s t i g m a t i k e r. Dessutom är det medfött!

Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström är något så himla trevligt som en kriminalgåta för bilderboksbarn. Sonja och Boris är på camping och ett tu tre så börjar saker att försvinna. Snart blir polisen inkopplad och olyckligt nog blir Boris huvudmisstänkt. Det bästa med den här boken är att upplösningen uteblir trots att läsaren vet vem tjuven är. Bilderna berättar en historia, texten en annan.

Passar 4-6 år.

BOKTIPS FRÅN VÅRA VÄNNER PÅ BOKUNGE.SE