ARTIKEL

Du är för liten, Pytte!

Februari 2015

Hästböcker är ju en stadig genre som slukats av såväl stalltjejer som hästallergiker (läs jag) sen B. Wahlströms röda ryggar. Idag är genren kanske inte lika stor som den en gång har varit, men fortfarande finns populära serier av exempelvis Pia Hagmar och Lin Hallberg. För att inte tala om Erika Eklund Wilsons “börja läsa”-böcker om Märta.

Just bilderboken är kanske inte hästbokens främsta hemvist. Marie Louise Rudolfsson böcker om Vitnos finns nu som bilderböcker, och så finns Hästfesten och Tio vilda hästar – men i de två sista handlar det främst om förmänskligade djur och inte riktigt hästliv.

Därför känns det lite kul med Ingrid Flygares Du är för liten, Pytte! En utvecklingsroman i bilderboksformat med en shetlandsponny i huvudrollen, kan man ju säga. Pytte är för liten för att vara med på hopptävlingar och kommer alltid sist när hästarna rejsar i hagen. Givetvis upptäcker han efterhand att litenhet inte alltid är av ondo, utan tvärtom kan vara riktigt bra. Slutet gott, allting gott. Illustrationerna är färgglada och snälla. Varje häst är givetvis en egen person, som presenteras med bild, namn och egenskaper. Precis såna små faktarutor man själv ritade på löpande band åt både riktiga och påhittade hästar under sin svåraste hästälskar-period.

En fin bok för alla som gillar hästar, och vem gör inte det!

Du är för liten, Pytte! är skriven och illustrerad av Ingrid Flygare. Boken ges ut av Rabén & Sjögren.

BOKTIPS FRÅN VÅRA VÄNNER PÅ BOKUNGE.SE