ARTIKEL

BALAGAN – PÅ BARNENS VILLKOR

MALMÖ STADSBIBLIOTEK,
OMRÅDE FÖR BARN 9–12 ÅR

 

Det är onsdag eftermiddag när vi besöker Balagan. Barnen börjar strömma till för att delta i dagens aktivitet som är en skattjakt genom bibliotekets alla avdelningar. Stämningen är god och ljudnivån hög, det skrattas och pratas livligt.  

En del av barnen kommer tillsammans med en kompis, andra kommer själva. Många av barnen har precis slutat på fritids och här finns en trygg, säker och rolig plats som de kan komma till för att läsa, delta i aktiviteter, utveckla sina intressen eller bara vara.

Redan 2010 påbörjades arbetet med att skapa en egen plats på Malmö Stadsbibliotek för barn 9–12 år. Med hjälp av en arkitekt, en interaktionsdesigner och idéer från ett 80-tal barn skapades en unik miljö anpassad efter barnens villkor och utifrån deras önskemål. Balagan är ett berättarexperimentarium där böcker, digital utrustning samt eget bild- och textskapande används för att sätta fokus på berättande och berättelser i olika former. Balagan finnas även på webben med ”Berättarexperimentariet” där barnen kommer att kunna bli proffs och minister i sitt eget ämne på Wixipedia, Balagans egen variant av Wikipedia.

Tea Bergkvist (på bild) brukar besöka Balagan tillsammans med kompisar efter skolan.
“Det är mysigt att vara i kojorna och det är roligt att vara med på aktiviteterna i Onsdagsklubben. Sen är det bra också att man själv får bestämma vad man vill göra”, säger hon.

Varje eftermiddag anordnas en gemensam aktivitet. Bokfika, skrivarverkstad, filmvisning, återvinningspyssel och skattjakt är bara några exempel. På onsdagarna är det oftast något lite större som sker. Även på loven arrangeras det aktiviteter och nu på sportlovet blir det bl.a. låtskrivarverkstad och filmtajm, missa inte det!

 

Barn i Malmö nr. 01/2013

BESÖKSINFO

BALAGAN 9-12 år, Malmö Stadsbibliotek >

RELATERADE ARTIKLAR ELLER AKTIVITETER